5 Tips Kerjaya untuk Pekerja 30-an

jobline-blog (3)
0

Beralih ke Bahagian Pengurusan

Apakah target kerjaya anda diera 30-an? Bagi kebanyakkan pekerjaan, jalan menuju kejayaan seharusnya beralih dari pekerjaan sedia ada kepada bahagian pengurusan.
Gunakan masa sekarang utk meningkatkan reputasi sebagai ketua.
Ini adalah 5 langkah untuk menambah kepercayaan terhadap peluang pekerjaan akan datang.

1. Pengalaman memimpin

Untuk menambah pengalaman memimpin, anda harus menambah tanggungjawab. Jadi cari peluang sebaiknya dalam memimpin rakan sekerja. Contohnya menawarkan diri untuk mengurus sesuatu projek, mengurus pekerja /pelatih (intern), atau mengendali sesuatu program.
Banyakkan pengalaman memimpin, kerana ia akan membuka mata orang yang diatas dan meningkatkan peluang kenaikan pangkat.
2. Hubungan baik dengan rakan sekerja dapat meningkatkan produktiviti kerja. Anda boleh memuji rakan sekerja jika mereka melakukan sesuatu yang baik. Selain itu tambah rankaian melalui pelbagai program dan conference.
3. Kekalkan hubungan baik dengan majikan walaupun tidak lagi bekerja dengan mereka. Ini kerana mereka boleh menjadi role model dan rujukan untuk resume anda nanti.
4. Perbaiki pandangan umum. Profile linkedin dan kerjaya.my adalah contoh untuk menarik perhatian majikan . Selain itu anda boleh menulis artikel dan mengongsinya di blog dan laman sosial.
5. Tingkatkan pengalaman industri yang anda ceburi. Selain membaca anda boleh menjadi moderator blog dan memberikan sumbangan pemikiran.

Related Blogs

No blog post found.

Leave us a comment

logged inYou must be to post a comment.