5 Tips Temuduga yang Mungkin Anda Belum Tahu

jobline-blog (1)
0
Tahniah jika anda dipanggil untuk sesi temuduga. Ini bermakna Resume dan Cover Letter anda telah berjaya menarik minat perekrut untuk mengetahui lebih banyak mengenai diri anda. Ramai yang tidak berjaya sampai ke tahap ini.
1. Buat sedikit kajian tentang apa yang penemuduga baca. Anda sedang membaca artikel ini kerana ada telah pun tahu apa yang orang lain perkatakan mengenai sesi temuduga. Sediakan soalan yang perlu ada tanya semasa temuduga. Anda mungkin boleh mengetahui apa yang ada didalam fikiran penemuduga dan memberikan apa yang dikehendaki.
2. Berlatih dengan rakan, tetapi anda sebagai penemuduga atau melakukannya secara bergilir-gilir. Dengan cara ini, anda akan lebih memahami apa yang penting dan lebih bersedia.
3. Ketahui soalan yang membuatkan anda gemuruh. Contohnya, berapa gaji yang anda mahu atau sebab mengapa anda berhenti kerja sebelum ini. Sediakan jawapan yang terbaik dan ucapkan dengan jelas.
4. Ketahui siapa yang akan menemuduga anda dan bagaimana prosesnya. Contohnya adakah secara berdua atau bertiga atau perlu menjawap kertas soalan dan sebagainy.
5. Sebaiknya minta sesi temuduga pada waktu pagi kerana anda akan kurang gemuruh jika dibandingkan pada waktu lain.
Walauapapun yang terjadi, jangan tertekan selepas sesi temuduga. Anda telah memberikan yang terbaik. Ketahuilah ada banyak kerja kosong di kerjaya.my dan anda boleh mengunakan job alert untuk mengetahui kerja kosong dengan lebih mudah.

Related Blogs

No blog post found.

Leave us a comment

logged inYou must be to post a comment.